5 اردیبهشت ماه روز جهانی مبارزه با بیماری مالاریا
مالاریا یکی از مهمترین بیماری های عفونی قابل انتقال ازطریق گزش حشرات (پشه آنوفل) می باشد که از نظر تعداد و مرگ و میر در تمام گروه های سنی بسیار اهمیت دارد.
این بیماری بعد از عفونت های شدید تنفسی، ایدز، اسهال و سل در مقام پنجم بیماری های عفونی قرار دارد.
بنا بر آمار سازمان جهانی بهداشت در سال گذشته 247 میلیون ابتلا و 619000 مورد مرگ در سراسر دنیا داشته ایم که حدود 500 هزار مورد از موارد مرگ، در کودکان زیر پنج سال اتفاق می افتد که بیشتر این موارد در کشور های افریقایی است.
در سال گذشته در ایران 5747 مورد ابتلا به مالاریا شناسایی شده است که خوشبختانه با تشخیص به موقع و اقدامات درمانی، مورد مرگ ثبت نشده است.
این بیماری در ایران به خصوص در نواحی جنوب شرقی و جنوب کشور در استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و جنوب کرمان هنوز هم مشکل ساز بوده و هنوز هم از مشکلات بهداشتی در این نواحی محسوب می شود.
علایم بیماری از یک مرحله آرام تا بسیار شدید متفاوت می باشد که شامل تب و لرز تکرار شونده، عرق، سرفه، اسهال، گرفتاری دستگاه تنفسی و سردرد می باشد که سرانجام می تواند به گرفتاری در کلیه، کبد و مغز شده و در نهایت در بعضی موارد با جمع شدن مایع در ریه و مغز به کما و مرگ منجر شود.
علاوه بر افراد ساکن در این مناطق، دانشجویان، سربازان و رانندگان که مرتب به این مناطق سفر می کنند در معرض خطر این بیماری هستند.
راههای پیشگیری
1-پوست خود را بپوشانید و در مناطق آلوده از شلوار و لباس آستین بلند استفاده نمایید.
2-از پماد و اسپری های دافع حشرات استفاده کنید.
3-از پشه بند در مناطق آلوده استفاده کنید.
4-در صورت داشتن علایمی مانند تب و لرز تکرار شونده بعد از مسافرت به مناطق آلوده در اسرع وقت به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه نمایید.
لازم به ذکر است در حال حاضر آزمایش و درمان بیماری مالاریا در کشور به صورت رایگان انجام می شود.
احمد کریمی فرد-کارشناس مسوول واحد بیماری های واگیر مرکز بهداشت شهرستان آباده