هنگامیکه فردی نتواند به خوبی بشنود و یا به خوبی ارتباط برقرار کند دارای کم شنوایی است، در نتیجه در صحبت کردن و شنیدن چیزهایی که مردم می گویند، دچار مشکلاتی می شود. کم شنوایی می تواند از مقادیر خفیف تا شدید و عمیق متغیر باشد. افراد دارای کم شنوایی خفیف می توانند از طریق صحبت کردن با دیگران ارتباط برقرار کنند ولی افراد با کم شنوایی متوسط دارای مشکلات بیشتری در برقراری ارتباط با دیگران هستند. هنگامی که صداهای محیطی زیاد باشد مثل هنگامی که در محیط اطراف همهمه صحبت هم زمان چند نفر یا صدای بلند موسیقی وجود داشته باشد افراد با کم شنوایی متوسط قادر نخواهند بود که درک مناسبی از صحبت دیگران داشته باشند و یا به خوبی بشنوند. این دسته از افراد باید در نور مناسبی باشند تا با نگاه به دیگران از لب خوانی مناسبی برخوردار باشند . این حالت به آنها کمک می کند چیزی که گفته می شود را لب خوانی کنند . افراد دارای کم شنوایی شدید مشکلات زیادی را از نظر ارتباط شنیداری دارند و در نتیجه لب خوانی یا استفاده از نشانه ها برای برقراری ارتباط به آنها کمک می کند. ما این افراد را سخت شنوا مینامیم.
دلایل اصلی رشد بالای کم شنوایی در جهان طی این سالها، افزایش جمعیت سالمندی، افزایش عوامل خطر مانند ابتلا به عفونت های گوش و دیگر عفونت ها و بیماری هایی مانند سرخک ، اوریون ، سرخجه ، مننژیت، استفاده بی رویه و نابجا از داروهای آسیب رسان به شنوایی و مصرف ناصحیح از برخی آنتی بیوتیک ها ، قرار گرفتن افراد در معرض اصوات بلند مثل محیط های شغلی و نظامی و استفاده بی رویه از تلفن های همراه و دستگاه های صوتی شخصی در اماکن تفریحی و محل کار می باشد .
لازم به ذکر است که نقص شنوایی نوعی معلولیت پنهان و یکی از شایع ترین ناهنجاری های بدو تولد محسوب شده و در جوامع مختلف به دلایلی نظیر فقدان نمود ظاهری آن در کودک، نا آشنا بودن خانواده ها با علایم اولیه آن، عدم اطلاع از مراکز موجود، و دانش ناکافی متخصصین درباره میزان شیوع و عوارض بسیار جدی آن با تأخیر بسیار زیاد شناسایی می گردد و اثرات بسیار منفی بر رشد گفتار ، زبان و شناخت برجای می گذارد.
نتایج تحقیقات حاکی از این مطلب است که برنامه های غربالگری موثرترین راه برای شناسایی زودهنگام ابتلا به نقص شنوایی در میان نوزادان بوده و باعث ارتقای رشد آنها می شود. خوشبختانه بیش از 50 درصد از انواع کم شنوایی و ناشنوایی بزرگسالان و 60 درصد از انواع کم شنوایی و ناشنوایی کودکان با اجرای برنامه های پیشگیری و مراقبتی در نظام سلا مت قابل پیشگیری اولیه هستند.
زمان طلایی جهت انجام غربالگری شنوایی در نوزادان روز های 3 تا 5 پس از تولد می باشد که در حال حاضر مرکز شنوایی سنجی شهرستان آباده واقع در درمانگاه ولیعصر با بهره گیری از کادر مجرب در زمینه ارزیابی شنوایی هرروزه از ساعت 10 الی 12 در خدمت مراجعه کنندگان گرامی است.
به یاد داشته باشید:
برخی از روش های پیشگیری از کاهش شنوایی:
زردی در کودکان تازه متولد شده می تواند به عصب شنوایی آسیب برساند . برای پیشگیری از کم شنوایی زردی کودک باید درمان شود.
واکسن ها می تواند از عفونت دوران کودکی پیشگیری کند.
درمان اولیه عفونت های گوش می تواند از آسیب به گوش میانی و گوش داخلی پیشگیری کند.
ممکن است برخی از داروها به ویژه برخی از آنتی بیوتیک ها به شنوایی آسیب برساند . فقط داروهایی را مصرف کنید که پزشک خانواده به شما تجویز می کند.
افراد جامعه باید در مورد تاثیرات مخرب اصوات بلند آسیب زا به سیستم شنوایی خود آگاه شود.
دوچرخه سواران و موتور سواران حتما از کلاه ایمنی استفاده کنند.
بهداشت گوش
فقط از داروهایی که برای گوش شما تجویز شده است، استفاده کنید.
از حوله های تمیز برای خشک کردن گوشها استفاده کنید.
هیچ چیزی را داخل گوش خود نکنید.
برای پاک کردن گوش هایتان از سنجاق قفلی، خلال دندان یا هیچ چیز دیگر استفاده نکنید.
اجازه ندهید آب وارد گوش هایتان شود.
این پیام ها را در اجتماع خود منتشر کنید.
شبکه بهداشت و درمان شهرستان آباده – واحد پیشگیری و مراقبت از بیماری های غیرواگیر