مصرف تخممرغ ازجمله موضوعات رایجی است که کارشناسان سلامت به بررسی آن پرداختهاند و اصلیترین دلیل نیز محتوای کلسترول موجود در تخممرغ است. اگرچه اصول رژیمی وزارت کشاورزی ایالاتمتحده اعلام کرده است که تخممرغ منبعی غنی از پروتئینهای رژیمی است، مطالعه اخیر منتشرشده در مجله انجمن پزشکی آمریکا (2019) اعلام کرده است که ارتباط نزدیکی بین مصرف تخممرغ و افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و کاهش طول عمر وجود دارد. نتایج این تحقیق برای افرادی صادق است که در طول هفته تعداد زیادی تخممرغ مصرف میکنند و این بررسی نشان داده است که مصرف تخممرغ احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهد. اما اگر در طول هفته فقط سه یا چهار عدد تخممرغ میخورید، تخممرغهای موجود در یخچالتان را دور نریزید.
ارزش غذایی یک تخم مرغ بزرگ:
- 72 کالری
- 0 گرم کربوهیدرات
- 6 گرم پروتئین
- 5 گرم چربی
- 5 گرم چربیهای اشباع
- 0 گرم فیبر
- 69 میلیگرم پتاسیم
- 6 میلیگرم منیزیم
- 28 میلیگرم کلسیم
- 8 میلیگرم آهن
- 99 میلیگرم فسفر
- 80 میلیگرم ویتامین ب 6
- 45 میکروگرم ویتامین ب12
- 270 واحد ویتامین A
- 400 واحد ویتامین دی
مزایای مصرف تخممرغ برای سلامت
سلامت مغز: تخممرغ سرشار از کولین است که یک ماده مغذی ضروری در حافظه، روحیه و کنترل عضلات میباشد. در طی بارداری، مصرف کولین برای رشد مغز جنین ضروری است و میتواند از بروز ناهنجاریهای نوزاد جلوگیری نماید. دو عدد تخممرغ بزرگ میتواند 50% میزان کولین موردنیاز زنان باردار در طول روز را تأمین کند.
ویتامین B12 نیز یکی دیگر از مواد مغذی موردنیاز برای تشکیل سلولهای قرمز خونی، عملکرد عصبی و سنتز DNA است. B12 در فرآوردههای دامی یافت میشود، بنابراین اگر گیاهخوار هستید، با مصرف تخممرغ میتوانید ویتامین B12 موردنیاز بدن خود را تأمین کنید.
مدیریت وزن: تحقیقات نشان دادهاند قدرت سیری پروتئین بیشتر از سایر مواد غذایی است. پروتئین خالص موجود در تخممرغ کالری کمتری در مقایسه با گوشت و مرغ دارد.
کاهش احتمال ابتلا به بیماری: دو کاروتنوئید به نامهای لوتئین و زاگزانتین در تخممرغ وجود دارند که برای سلامت چشم ضروری هستند. تحقیقات نشان دادهاند که لوتئین بر قدرت تشخیص کودکان و بزرگسالان نیز تأثیر دارد.
سلامت استخوانها: تخممرغ ازجمله منابع طبیعی ویتامین دی است که به جذب کلسیم، سلامت استخوان، بهبود عملکرد عصبی ـ ماهیچهای و کاهش التهاب کمک میکند.
در زیر به برخی از سؤالاتی که بهطور متداول از کارشناسان تغذیه پرسیده می شود اشاره خواهیم کرد:
آیا تخممرغ منبع پروتئین خوبی به شمار میرود؟
تخممرغ یک پروتئین کامل بوده و حاوی 9 آمینواسید ضروری برای بازسازی عضلات و بافتهای بدن است. بسته بهاندازه، یک تخممرغ حاوی 5 الی 8 گرم پروتئین است و همانطور که میدانید تمام فرایندهای بدن ما به پروتئین نیاز دارند. بنابراین، با استفاده از تخممرغ میتوانید تمام آمینواسیدهای ضروری را در اختیار بدن قرار دهید.
آیا تخممرغ منجر به افزایش کلسترول میشود؟
شواهد اخیر نشان دادهاند که کلسترول رژیمی بهطور خودکار به کلسترول خون تبدیل نمیشود و این بدین معناست که مصرف تخممرغ به میزان متعادل احتمال ابتلا به بیماریها در افراد سالم را افزایش نمیدهد. تحقیقات نشان دادهاند که چربیهای ترانس و اشباعشده میتوانند کلسترول خون را افزایش دهند. اصول رژیمی 2015-2020 آمریکاییان و همچنین انجمن قلب آمریکا، کالج کاردیولوژی آمریکا و انجمن دیابت آمریکا نیز توصیههای خود مبنی بر کاهش مصرف کلسترول را تغییر دادهاند.
آیا تخممرغ قهوهای سالمتر از تخممرغ سفید است؟
خیر. رنگ تخممرغ را نمیتوان بهعنوان شاخصی برای ارزیابی کیفیت، میزان مواد مغذی یا طعم تخممرغ به کار برد. رنگ به نژاد مرغ بستگی دارد. مرغهای پرسفید تخممرغها سفیدرنگ تولید میکنند، این در حالی است که مرغهای قهوهای تخممرغ قهوهای تولید میکنند. شاید برایتان سؤال باشد که چرا تخممرغهای قهوهای گرانتر هستند. این بدین دلیل است که مرغهای قهوهای بزرگتر بوده و پرورش آنها هزینه بیشتری دارد.
آیا فقط باید سفیده تخممرغ خورده شود؟
زرده تخممرغ را دور نریزید. زرده تخممرغ حاوی مواد مغذی ضروری بوده و چربی موجود در آن به جذب مواد مغذی کمک میکند. همچنین، شایانذکر است که زرده تخممرغ حاوی 40% پروتئین است.
چند عدد تخممرغ باید بخورم ؟
تحقیقات اخیر نشان دادهاند که مصرف یک الی دو تخممرغ در روز عوارض جانبی مضری ندارد. شما میتوانید تخممرغ را به مدت 3 الی 5 هفته بعد از خرید در یخچال نگهداری کرده و بهعنوان یک وعدهغذایی سریع و مغذی از آنها استفاده نمایید.
واحد بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان شهرستان آباده