خود مراقبتی چیست و چه ضرورتی دارد؟

خود مراقبتی یعنی انجام دادن هر قعالیتی که برای دستیابی به زندگی شاد و متعادل لازم است. خود مراقبتی به جسم، ذهن و روح ما انرژی می‌بخشد و باعث سرزندگی‌مان می‌شود، احساس خوشبختی ما را بیشتر می‌کند، توانایی موفقیت را در ما افزایش می‌دهد و باعث بهبود کیفیت روابط و سطح زندگی‌مان می‌گردد.

اگر از فواید خود مراقبتی آگاه باشیم، دیگر آن را صرفا به‌عنوان گزینه‌ای که می‌تواند نتایج مفیدی برای‌مان داشته باشد،‌ نمی‌بینیم، بلکه به ضرورتی در زندگی‌مان بدل خواهد شد. ضرورت مراقبت از خود را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

به شما قدرت لازم را برای ادامه زندگی می‌دهد؛

در حفظ سلامت روان و جسم ما نقش مهمی دارد؛

انرژی موردنیاز ما را برای تلاش جهت موفقیت و رسیدن به اهداف فراهم می‌کند؛

رعایت نکردن آن، دیر یا زود، گریبان ما را با انواع عوارض جسمی و روحی می‌گیرد.

11 عادت مؤثر خود مراقبتی

در ادامه 11 عادتی را معرفی می‌کنیم که می‌توانید در مراقبت از خود انجام دهید. خیلی از این روش‌ها ساده، سریع و بدون هزینه هستند و انجام برخی از آنها چند ثانیه بیشتر زمان نمی‌برد:

۱. نفس عمیق بکشید

تکنیک تنفس عمیق باعث بهبود گردش‌ِخون و افزایش هوشیاری می‌شود. اکسیژن اضافیِ جذب‌شده به مغز و عضلات ما نشاط می‌دهد و آنها را فعال و سرزنده می‌کند. همین حالا یک نفس عمیق بکشید. احساس بهتری ندارید؟

۲. تغذیه خوبی داشته باشید

بدن شما مانند خودرو است و غذا هم سوخت آن. پزشکان و متخصصان تغذیه دو راهکار کلی را توصیه می‌کنند: اول غذاهای طبیعی و مغذی مصرف کنید و تا حد امکان سراغ خوراکی‌های فرآوری‌شده و شیرینی‌جات نروید؛ دوم رژیم غذایی مناسب خودتان را پیدا کنید؛ رژیمی که نیازهای جسمی شما را برآورده کند. گزینه‌های زیادی پیش روی شماست.

۳. آب فراوان بنوشید

۵۰ تا ۶۵ درصد از بدن ما از آب تشکیل شده است؛ درحالی‌که بیش از ۷۰ درصد برخی از اعضای بدن ما مانند مغز، قلب و ریه‌ها آب است! پس نوشیدن ۸ لیوان‌ آب را در روز فراموش نکنید.

۴. خوب بخوابید

از نظر برخی افراد، خوابیدن نشانۀ تنبلی است و نخوابیدن یک ویژگی‌ مثبت به حساب می‌آید. اما پژوهش‌های اخیر ثابت کرده است که خوابیدن به میزان کافی در ارتقای کیفیت زندگی و کار افراد بسیار مؤثر است. پس در خودمراقبتی، خواب کافی را در اولویت قرار دهید.

۵. به پزشک مراجعه کنید

آخرین باری که چکاپ کرده‌اید کی بوده است؟ چقدر از درد کشیدن‌تان می‌گذرد ولی برای درمانش اقدامی نکرده‌اید؟ خیلی از بیماری‌ها اگر زود تشخیص داده شوند به‌راحتی قابل‌درمان‌اند و اگر دیر متوجه‌شان شوید، سخت درمان می‌شوند. پس تا دیر نشده، نوبت پزشک بگیرید.

۶. شکرگزار باشید

برای داشتن زندگی موردعلاقۀ خود، ابتدا باید به زندگی کنونی خودمان عشق بورزیم. پژوهش‌های مختلف فواید پرشمار شکرگزاری را روشن کرده است. شکرگذار بودن از ساده‌ترین و در عین حال، قدرتمند‌ترین روش‌های خود مراقبتی است.

۷. مکمل مصرف کنید

به کمک پزشک‌تان مواد مغذی موردنیاز بدن‌تان را شناسایی و مصرف کنید. کمبود ویتامین و مواد معدنی در بدن باعث بروز بی حالی و کسالت و مشکلات جسمی و روحی می‌شود. مثلا کمبود ویتامین B12 احتمال بروز اضطراب را بیشتر می‌کند و کمبود ویتامین D با بسیاری از بیماری‌ها مرتبط است. همیشه کیفیت و تأثیرگذاری مکمل های غذایی را درنظر بگیرید.

8-قولنج تان رابگیرید

بدن ما فشار‌های عصبی را به شیوه‌های متعدد و پنهان (از چشم ما) در خود ذخیره می‌کند. تخلیۀ این فشارها از بدن به شیوه‌های گوناگون امکان‌پذیر است مانند انواع ماساژ و درمان‌های مبتنی بر مالش استخوان‌ها و ماهیچه‌ها.

9. پیاده‌روی کنید

همه از تأثیرات پیاده روی بر سلامت و تناسب اندام آگاه هستیم. پیاده‌روی چه کنْد باشد و چه تند، مهم این است که کفش‌های خود را بپوشیم و دست‌کم روزی نیم ساعت راه برویم. برای ایجاد انگیزه می‌توانیم در هنگام پیاده روی موسیقی گوش دهیم یا از ابزارها و نرم‌افزار‌های قدم‌شمار استفاده کنیم.

۱0. با کسانی که دوست‌شان دارید وقت بگذرانید

۱1. به تعطیلات بروید

برای خلاصی از روزمرگی های زندگی، زمانی را برای رفتن به مسافرت تعیین کنید.

 

🌿واحد آموزش و ارتقای سلامت ،مرکز بهداشت شهرستان آباده☘