روش کنترل دیابت با انواع تغذیه

دیابت یابیماری قند خون، یک اختلال متابولیک سوخت وسازی دربدن است. دراین بیماری توانایی تولید انسولین که نقش آن پایین آوردن قندخون است،دربدن ازبین می رود ویا بدن دربرابرانسولین مقاوم میشود، بنابراین انسولین تولیدی نمیتواند عملکرد طبیعی خودرا انجام دهد.

دربیماری دیابت، انسولین دربدن به مقدارکافی ساخته نمیشود  یا ممکن است انسولین نتواندکارخود

رابه خوبی انجام دهد،درنتیجه قندخون ازمیزان طبیعی آن( ناشتا زیر 100)بالاترمیرود.

درصورت عدم کنترل قندخون، مشکلات متعددی ازجمله افزایش فشارخون وچربی خون،اختلالات کلیوی،سکته های قلبی ومغزی، عفونت،زخم وحتی قطع عضو رخ میدهد.

غذای مناسب به تنظیم قند خون درطول روز کمک می کند وفردرا ازابتلابه عوارض خطرناک دیابت حفظ می کند. برای اطمینان ازدرستی روش تغذیه باید به کارشناس تغذیه مراجعه شود.

  • تغذیه مناسب دربیماران دیابتی:

موادغذایی زیر باید از رژیم بیماران دیابتی حذف شود: قندوشکر،مربا،فالوده،بستنی،نبات،پولکی،انواع شربت،عسل،انواع شیرینی،گز،سوهان،دلستر،ماءالشعیر،نوشابه )رژیمی یامعمولی( ،آبمیوه )طبیعی یاصنعتی(.نان،برنج،سیبزمینی،ماکارونی،انواع میوه،حبوبات،گوشت،چربی ها،مغزها،لبنیات بایددرحدی که دررژیم غذایی معین شده مصرف شود.

مصرف سبزیجات دربیماران دیابتی از اهمیت خاصی برخورداراست.خوردن سبزیجات به همراه غذا از افزایش ناگهانی قندخون جلوگیری کرده و باعث کاهش کلسترول خون می شود. منظور از سبزیجات انواع سبزی،خیار،گوجه،کاهو،کلم،کنگر،کدو و بادمجان می باشدکه دربین این موادگوجه فرنگی،انواع کلم،اسفناج و فلفل دلمه ای دارای خواص ویژه ای بوده و وبهتراست ازاین موادبیشتراستفاده شود.قند میوه تفاوت چندانی باقند معمولی ندارد ودرصورت زیاده روی درمصرف میوه قندخون افزایش خواهدیافت.  هندوانه، خربزه، طالبی شیرین، انگورعسگری، خرما وانجیرنسبت به سایرمیو ه ها قند بیشتری دارند و بهتراست ازاین میوه ها کمتراستفاده شود.

  • نکات قابل توجه در بیماران دیابتی

ایجاد نظم درساعات صرف  غذا وثابت نگه داشتن مقدارغذای هرو عده .صرف یک غذای سبک مانند یک  لیوان شیریا دو تا سه لقمه نان و پنیریا دو عدد بیسکوییت سبوسدارقبل ازخواب ازکاهش قندخون درطول شب جلوگیری می کند.

قندوشیرینی رژیمی اگربه مقدارکم مصرف شود –بی ضرراست امامصرف مکرر و زیاد آنها زیان آوراست.

کاهش وزن باعث کم شدن مصرف انسولین یا داروهای کاهش دهنده قند می شود.لرزش،احساس ضعف وخواب آلودگی،عرق سرد و رنگ پریدگی ا ز علائم کاهش قندخون است. همیشه به هنگام بیرون رفتن ازمنزل چندعددآبنبات به همراه خودداشته باشید و به مجرد احساس علائم کاهش قندخون آن رامصرف کنید.مراقبت ازپا باعث پیشگیری از زخم پای دیابتی و عوارض بعد ازآن خواهدشد.

  • ورزش و دیابت

ورزش وفعالیتب دنی برای تنظیم قند خون وسوزاندن قند اضافی بسیارموثراست.اگرمی خواهید ورزشهای سنگین راشروع کنید قبلا با پزشک معالج مشورت کنید.بهترین ورزش انجام دونوبت پیاده روی20دقیقه ای درروزمی باشد. دوچرخه سواری شنا و کار با وزنه های سبک نیز ورزشهای مفیدی هستند.پوشیدن کفش ورزشی مناسب وراحت جهت جلوگیری اززخم شدن پا یا ایجادتاول در پا ضروری است. پیاده روی را ازمقدارکم وباسرعت کم شروع کرده وبه تدریج مدت وسرعت آنرا افزایش دهید.اگرقندخون از 250بالاترباشد ورزش نکنید وبا پزشک  مشورت کنید.

مرکز بهداشت شهرستان آباده-واحد مراقبت وپیشگیری از بیماریهای غیر واگیر