روز جهانی آسم

هر ساله روز جهانی آسم در اولین سه شنبه ماه می مصادف با 12 اردیبهشت ماه با برنامه های آموزشی مختلف برگزار می گردد. بدین منظور مطلب زیر در رابطه با بیماری آسم و علل و علایم ان تهیه شده است.

آسم بیماری التهابی مزمن و غیر واگیر ریه است. منظور از مزمن این است که این بیماری همیشه وجود دارد؛ حتی زمانی که بیمار مبتلا به آسم احساس نا خوشی ندارد.

علل آسم

علت دقیق و اصلی آسم هنوز نامشخص است ولی آنچه تا کنون روشن شده این است که اگر در خانواده فرد سابقه یکی از انواع بیماری ها ی آلرژیک (اگزما، آلرژی بینی، آلرژی غذایی و آسم) وجود داشته باشد، احتمال بروز آسم در چنین فردی و خانواده اش بیشتر می شود. به علاوه تماس با بعضی از مواد حساسیت زا و محرک ممکن است سبب افزایش احتمال ابتلا به آسم شود. برخی افراد به دلیل تماس های شغلی ممکن است دچار آسم شوند؛ مانند کارگران نانوایی، چوب بری، رنگسازی و….

همچنین ممکن است بیماری آسم در افرادی که هیچ سابقه هایی از آلرژی ندارند نیز رخ دهد.

مهمترین عوامل محیطی که می توانند سبب بروز و یا تشدید آسم شوند عبارتند از:

گرده ای گل و گیاه، عوامل حساسیت زای حیوانات( پر، مو و یا پوست)، قارچ ها و کپک ها، هیره یا مالت موجود در گرد و خاک خانه ها، سوسک و انواع حشرات، دود سیگار و سایر مواد دخانی مانند قلیان و پیپ، آلودگی هوا، تغییرات آب و هوایی به خصوص هوای سرد و خشک، بوهای تند مانند ( رایحه عطر و ادکلن)، آلاینده های شیمیایی مثل ( شوینده ها و حشره کش ها، تغییرات هیجانی شدید مانند (گریه و خنده شدید، غم و شادی مفرط و استرس) عفونت های ویروسی مانند(سرماخوردگی و آنفولانزا)، ورزش و فعالیت فیزیکی، داروهایی مانند آسپرین و برخی مسکن ها، مواد افزودنی غذاها و حساسیت غذایی به ویژه در کودکان، عدم تغذیه با شیر مادر، کمبود ویتامینD و چاقی

مهمترین علایم آسم عبارتند از:

1-سرفه

سرفه بیماران مبتلا به آسم معمولا در اوایل شب و اوایل صبح تشدید می شود و خواب آنها را مختل می کند.

این سرفه ها ممکن است تک تک یا حمله ای باشند ولی معمولا برای مدتی نسبتا طولانی ادامه پیدا می کنند. در هر صورت اگر این سرفه ها بیشتر از چهار هفته طول بکشند باید بیمار را برای بررسی از نظر آسم به پزشک متخصص ارجاع داد.

2-خس خس

نوعی صدای زیر است که هنگام تنفس(معمولا در بازدم) شنیده می شود.خس خس سینه را باید از خر خر که نوعی صدای بم است و معمولا در هنگام دم شنیده می شود افتراق داد. خس خس عود کننده دنیز از علایمی است که باید در صورت مشاهده آن به بیماری آسم مشکوک شد و بیمار را به پزشک متخصص ارجاع داد.

3- تنگی نفس

در تنفس طبیعی عمل بازدم به راحتی و بدون احساس فشار یا کمبود هوا صورت می گیرد ولی اگر بیمار دچار اختلال تنفس به صورت تنگی نفس شود باید به آن به عنوان یکی از علائم هشدار دهنده توجه کرد و به آسم دمشکوک شد و جهت بررسی بیشتر، بیمار را به پزشک ارجاع داد.

 

                                        مرکز بهداشت شهرستان آباده – واحد پیشگیری و مراقبت از بیماری های غیر واگیر