سرطان به گروهی از بیماریها گفته میشود که به صورت رشد بی رویه و خارج از کنترل تعدادی از سلول های بدن انسان ایجاد میشود. در برخی از شرایط به عللی یک سلول تغییر شکل پیدا کرده و تبدیل به یک سلول سرطانی میشود.
سلول سرطانی شباهت زیادی به سلول های طبیعی بدن ندارد و برای هدف خاصی ، تقسیم بندی نمیشود. تقسیم بندی بی هدف و سریع سلول های سرطانی در هر نقطهای از بدن ک باشد به تدریج توده با ترشح موادی به داخل بدن و یا فشار به اعضاء مجاور موجب اختلالات عظیمی در بدن میگردد. سلول های سرطانی بعد از یک دوره مشخص از بین نمیروند و بدون هدف خاصی رشد میکنند. به مجموعه این توده سلولی و علائم و عوارض آن ، بیماری سرطان گفته میشود.
علائم هشداردهنده سرطان
علائم و نشانه های سرطان بستگی به این دارد که سرطان در کجا قرار دارد و تاثیرات آن بر روی اندام های بدن و یا بافت ، در بروز علائم تاثیر بسزایی دارد. اگر سرطان گسترش یابد ، علائم سرطان ممکن است در هر جایی بروز پیدا کند.
برخی از علائم در اوایل دوره ایجاد میشود مانند یک توده بدون درد . علائم دیگر مانند کاهش وزن یا تب پس از پیشرفت سرطان ایجاد میشود. علائم دیگری مانند تغییر در عادات روده ، وجود خون در مدفوع ، مشکل در بلع و… در نقاط خاصی از بدن رخ میدهد.
تعدادی از نشانه هایی که باید جدی گرفته شود:
- ابتلای به سرطان در اقوام درجه یک
- تغییر در خال های پوستی
- زخم های بدون بهبود
- توده در هر جای بدن
- سرفه یا گرفتگی صدای طولانی مدت
- اختلال بلع یا سوء هاضمه طولانی
- استفراغ یا سرفه خونی
- اسهال یا یبوست طولانی
- خونریزی غیر طبیعی ادرار، مدفوع، واژن، نوک پستان
- بی اشتهایی یا کاهش وزن بی دلیل
گاهی در روزنامه ها و شبکه های اجتماعی چیزهایی را درباره نقش یک عامل در ایجاد سرطان یا پیشگیری از آن می بینید که با مواردی که تا به حال شنیده اید متناقض است. علت این است که در خیلی از موارد هنوز پژوهش ها درباره نقش این موارد به نتیجه نرسیده اند. اما موارد زیادی نیز هستند که اثرات ثابت شده ای در ایجاد یا پیشگیری از سرطان دارند و با به کارگیری آنها می توانید احتمال ایجاد سرطان را در خود کاهش دهید. از آنجایی که به جز موارد زیر، بسیاری از عوامل محیطی دیگر و از همه مهمتر استعداد ژنتیکی نیز در ایجاد سرطان نقش دارند، بنابراین ممکن است حتی با به کارگیری این روش ها نیز دچار سرطان شوید اما تردیدی نداشته باشید که با این روش های ساده، احتمال سرطان را در خود کاهش میدهید یا بروز آن را به تعویق میاندازید.
- از مصرف دخانیات پرهیز کنید . استفاده از هر یک از فرآورده های توتون مانند سیگار، پیپ و قلیان خطرناک است. حتی اگر سیگار هم نمیکشید، از نشستن در جاهایی که افراد دیگری سیگار میکشند خودداری نمایید .
- فعالیت بدنی منظم داشته باشید. روزانه 30 دقیقه ورزش کنید به طوری که ضربان قلب شما بالا برود. حتی چند دقیقه ورزش کردن بهتر از ورزش نکردن است. از نشستن طولانی مدت از جمله برای تماشای تلویزیون بپرهیزید.
- وزن خود را در حالت ایده آل نگه دارید.
- تغذیه سالم داشته باشید.
- خود را در برابر عفونت ها محافظت کنید.
- از پوست خود محافظت کنید. سعی کنید در معرض نور شدید آفتاب قرار نگیرید به خصوص از ساعت 10 صبح تا 4عصر. بعد از تماس با نور خورشید، دوش بگیرید و عرق موجود روی پوست ، نمک ، مواد شیمیایی و فرآورده های ضد آفتاب را از تن خود بشویید.
- در منزل و محیط کار اصول ایمنی را رعایت کنید.
- زندگی روانی معنوی سالمی داشته باشید. دقایقی از روز را به خلوت کردن با خود و نماز و نیایش بپردازید تا به آرامش برسید. زندگی سختی های زیادی دارد اما شاید باورهای امیدوارانه یگانه راهی باشد که می توان دشواری ها را پشت سر گذاشت.
- زندگی اجتماعی سالمی داشته باشید. همه آدم ها، خوبی ها و بدی هایی دارند. آنها را همانگونه که هستند، بپذیرید. با دیگران با مهربانی و احترام رفتار کنید.
شبکه بهداشت و درمان شهرستان آباده – واحد مراقبت و پیشگیری از بیماری های غیرواگیر