هم اکنون در جهان حدود 3/3 میلیارد نفر در معرض خطر ابتلا به بیماری مالاریا قرار دارند مالاریا هنوز از مهمترین علل مرگ و میر در تعداد زیادی از کشورهای در حال توسعه است. انتقال مالاریا کماکان در ۹۹ کشور دنیا گزارش میشود و در بسیاری از کشورهای افریقایی نظام ارائه خدمات بهداشتی را زمینگیر کرده است. بر اساس آخرین تخمین منتشر شده سازمان بهداشت جهانی در سال 2018 تعداد مبتلایان 228 میلیون نفر بوده است که ۹۳ درصد از کشورهای آفریقایی،4/3 درصد از جنوب شرق آسیا و 1/2 درصد از منطقه مدیترانه شرقی بوده است. در همین سال مالاریا در جهان سبب مرگ 000/405 نفرگردیده است که 000/272 نفر (۶۷ درصد) آنها را بچه های زیر 5 سال تشکیل میدهند.
مالاریا در ایران
در اوایل سالهای دهه ۱۳۲۰ ایران کمتر از ۱۵ میلیون نفر تخمین زده میشد موارد سالانه مالاریا حدود ۳۰ درصد جمعیت کشور و مرگ و میر آن حدود ۲۰۰ هزار نفر در سال برآورد شده است. موارد بیماری از حدود ۵ میلیون نفر در ۵۰ سال پیش، به کمتر از ۹۶۰ مورد در سال ۱۳۹۷ کاهش یافته است.
اما به دلیل سهولت مسافرت در دنیای امروز و امکان تبادل جمعیتی آسان، مناطق مالاریا خیز، امکان مشاهده بیمار مبتلا به مالاریا و انتقال بیماری در تمام استانهای کشور از جمله مناطق پاک وجود دارد. بدیهی است خطر بروز همهگیریهای گسترده در مناطق مستعد و دارای پتانسیل انتقال، به دنیا و ورود موارد از مناطق آلوده، همواره باید در نظر باشد.
در سالهای اخیر در کشور انتقال بومی مالاریا گزارش نشده است و ۹۸ درصد موارد وارده از کشورهای همجوار بوده است. در این سالها در اکثر استانهای کشور مواردی از مالاریا گزارش شده است و استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، فارس، کرمان، اصفهان، تهران و قم بیشترین موارد را گزارش نموده اند.
آخرین مورد گزارش شده در شهرستان آباده مربوط به سال ۱۳۹۵ می باشد که وارده از کشور کنگو گزارش گردید. در حال حاضر مراقبت از جمعیت مهاجر ( افاغنه و عشایر) به صورت تست سریع و لام گیری و بررسی های جمعیت ناقلین بیماری از اصلی ترین برنامه های واحد بیماری های واگیر مرکز بهداشت شهرستان آباده می باشد ./ر
واحد آموزش و ارتقاء سلامت مرکز بهداشت شهرستان آباده