تعداد بازدید این مطلب :۴ بازدید
  • دسته‌بندی نشده
  • ۰

بیماری ام اس

بیماری :MS

یک بیماری دستگاه عصبی مرکزی است، که در این بیماری پوشش محافظ اعصابی که در داخل و اطراف مغز قرار دارند تخریب می شود و باعث ایجاد طیف گسترده ای از علائم مانند از دست دادن کنترل عضلات و  هماهنگی بین آنها و اختلالات در بینایی می گردد.

این بیماری در زنان شایع تر از مردان بوده معمولا زنان سنین  20تا  40را بیشتر درگیر می کند؛ و در نقاطی از دنیا مانند اروپای شمالی و آمریکا نیز شیوع بیشتر دارد .افرادی که در خانواده خود بیمارمبتلا به   MSدارند ریسک بالاتری برای ابتلا دارندنسبت به افراد دیگر جامعه.

علایم بیماری:

اگر چه بیماران مختلف، علائم مختلفی دارند و دو نفرپیدا نمی کنید که علائم مشابه داشته باشند اما بیشتربیماران  یک یا چند علامت اولیه این بیماری را که درزیر به آن اشاره شده بیشتر تجربه می کنند.اختلالات بینایی، درد، بی اختیاری ادراری، ضعف لرزش، خستگی، گرفتگی عضلات که به صورت جمع شدن پاها و خم شدن زانو است. مشکل در بلع، مشکل در تفکر و عملکرد حافظه، سرگیجه، اختلال در تعادل بدن، بی حسی، سوزش موضعی، افسردگی، بی اختیاری ادراری، حساسیت به گرما که معمولا باعث بیشتر شدن علایم می گردد.از علایم اصلی می توان به موارد زیر اشاره کرد:دو بینی و تاری دید، احساس سوزن سوزن شدن،گیجی، عدم تعادل یا کرختی، مشکلات در ایستادن،عدم کنترل در تخلیه ادرار.

مراقبت و درمان:

پیاده روی باعث بهبود وضعیت راه رفتن می شود.استفاده از کیسه آب گرم می تواند در کاهش اسپاسم عضلات مفید باشد. از حمام آب داغ به دلیل خطرسوختگی ناشی از فقدان حس و افزایش نشانه های مربوط به بالا رفتن دمای بدن باید اجتناب کرد.جهت کنترل مثانه هر  2ساعت یکبار مقدار معینی آب بنوشید و نیم ساعت بعد جهت دفع ادرار اقدام کنید.برای جلوگیری از زخم های فشاری و وضعیت عضلات  تنفسی مراقب سلامت پوست باشیدو سرفه و ورزش راانجام بدهید.

مراقبت در منزل:

بسیاری از بیماران به فیزیوتراپی، کار درمانی، گفتاردرمانی و ویزیت روانپزشکی نیاز دارند این درمان ها را درمان های مکمل نیز می نامند که باعث تکمیل وتقویت درمان های دارویی می گردد. از فیزیوتراپی جهت بدست آوردن عملکرد اولیه عضلات استفاده می گردد تا عضلات بتوانند دوباره مثل قبل عمل خود راانجام دهند.انجام بعضی از تمرینات ورزشی و اغلب استفاده ازتحریک الکتریکی برای افزایش قدرت و توانایی حرکات در این موارد توصیه می گردد.در کار درمانی اغلب توصیه می گردد که از وسایل خاصی مانند وسیله گرفتن، مداد یا خودکار، شانه ها یابرس های مخصوص و از توالت های مخصوص، میله های مخصوص گرفتن و ریل های محافظ در حمام بهره گرفته شود.

از غذاهای زیر اجتناب کنید:

  • غذاهای چرب خصوصا گوشت چرب و تمام چربیهای حیوانی فراورده های لبنی پرچرب
  • غذاهای بسیار شیرین، کیک، آبنبات
  • غذاهای حساسیت زا مثل تخم مرغ، گوجه فرنگی،گندم، مواد غذایی با رنگ های افزودنی مثل نوشابه ها،کنسرو ها.
  • سس های مایونز و تمام سس های دارای چربی زیاد

مواد غذایی مفید برای بیماران :MS

  • چربی های امگا 3 و امگا 6منبع غذایی اصلی باشد.اسیدهای چرب امگا 3درانواع ماهی به خصوص ماهی ساردین و ساعون است.
  • سبزیجات برگ سبز و روغن کبد ماهی
  • مایعات: آب تازه و تصفیه شده 2لیتر در روز سایرچای های گیاهی به جای چای معمولی.
  • میوه ها و سبزی های تازه و تمیز و سبزی های دارای برگ سبز پررنگ

واحد آموزش و ارتقاء سلامت شبکه بهداشت و درمان شهرستان آباده

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *